Assam GK curioussparkle.com

1)What is the ancient name of Assam?
Ans:- Pragjyotishpur or Kamrup

2)What are the boundaries of Assam?
Ans:- The state is bounded by Bhutan and Arunachal Pradesh on the north; Arunachal Pradesh, Nagaland and Manipur on east; Mizoram and Tripura on the south;Meghalaya, Bangladesh and West Bengal on the west.

3)What is the area of Assam?
Ans:- 78,438 km²

4)Which river flows through the state Assam?
Ans:- The Brahmaputra River

5)How many districts are there in Assam?
Ans:- 33

6)Which is the largest district of Assam in terms of area?
Ans:- Karbi-Anglong

7)Which is the smallest district of Assam in terms of area?
Ans:- South Salmara-Mankachar

8)Which is the largest district of Assam in terms of population?
Ans:- Nagaon

9)Which is the smallest district of Assam in terms of population?
Ans:- Majuli

10)What is the capital of Assam?
Ans:- Dispur

11)Which is the largest city of Assam?
Ans:-Guwahati

12)When was the capital of Assam shifted from Shillong to Dispur?
Ans:- 1972

13)Who was the first Chief Minister of Assam?
Ans:- Gopinath Bordoloi

14)Who was the first woman Chief Minister of Assam?
Ans:- Syeda Anwara Taimur

15)In which year the 'Literary Society of Assam'(Asam Sahitya Sabha) was founded?
Ans:- 1917

16)Who was the first president of 'Asam Sahitya Sabha'?
Ans:- Padmanath Gohain Baruah

17)What is the motto of 'Asam Sahitya Sabha'?
Ans:- "Chiro chenehi Mor Bhasha Jononi"

18)Where was the first conference of 'Asam Sahitya Sabha' held?
Ans:- Sivasagar

19)What is the name of the first news magazine of Assam?
Ans:- Arunodoi or Orunodoi

20)In which year Arunodoi was published?
Ans:- 1846

21)Who was the first editor of Arunodoi?
Ans:- Dr.Nathan Brown

22)In which year Assamese language declared as the official language of Assam?
Ans:-1960

23)In which year the 'Assam Association' formed?
Ans;- 1903

24)Who found 'Assam Association'?
Ans:- Manik Chandra Baruah

25)When did Mahatma Gandhi come to Assam?
Ans:- 1921

26)Who was the first Assamese President of India?
Ans:- Fakhruddin Ali Ahmed

27)In which year was the tea discovered in Assam?
Ans:- 1823

28)Who discovered tea in Assam?
Ans:- Robert Bruce

29)Who wrote the state anthem of Assam?
Ans:- Lakshminath Bezbarua

30)The state anthem of Assam was first published in which magazine?
Ans:- Bahi(1909)

31)What is the state animal of Assam?
Ans:- One-horned rhinoceros

32)What is the number of members of Assam in the Lok Sabha?
Ans:- 14

33)How many seats are there in Assam Legislatibe Assembly?
Ans:- 126

34)Assam Accord was signed in which year?
Ans:- 1985

35)Who was the first Speaker of Assam Legislative Assembly?
Ans:- Basanta Kumar Das

36)Guwahati University was established in wich year?
Ans:- 1948

37)When was the Ahom Kingdom established in Assam?
Ans:- 1228

38)What was the first capital of Ahom Kingdom?
Ans:- Charaideo

39)How many national parks are there in Assam?
Ans:- 5

40)Which is the biggest national park in Assam?
Ans:- Kaziranga National Park

41)What is the famous festival of Assam?
Ans:- Bihu  
        
42)What is the classical dance of Assam?
Ans:- Sattriya

43)When was the Battle of Saraighat fought?
Ans:- 1671

44)Who was the first general secretary of 'Asam Sahitya Sabha'?
Ans:- Sarat chandra Goswami

45)What is the name of the first Assamese novel?
Ans:- Bhanumati

46)The first Assamese dictionary was copiled by whom?
Ans:- Dr. Miles Bronson

47)Who was the greatest poet of Assamese Vaishnavism?
Ans:- Srimanta Sankardev

48)Jonaki magazine was first published in which year?
Ans:- 1889

49)Who was the first Assamese poet?
Ans:- Madhava Kandali

50)Who wrote 'Prahlada Charitra'?
Ans:- Hema Saraswati

51)The name of the first Assamese film that won a national award?
Ans: Halodhia Choraye Baodhan Khai

52)What is the name of first Assamese film?
Ans:- Joymoti

53)Which place of Assam is known as the "City of Eternal Romance"?
Ans:- Tezpur

54)Which place of Assam is known as the " City of Blood"?
Ans:- Tezpur

55)What is the old name of Tezpur?
Ans:- Sonitpur

56)When was the first railway service introduced in Assam?
Ans:- 1881

57)What is the old name of Sivasagar?
Ans:- Rangpur

58)Which place is known as the "Manchester of Assam"?
Ans:- Sualkuchi

59)Who built the Namdang Stone Bridge?
Ans:- Ahom King Rudra Singha

60)Which place of Assam is known as the "Education Town of Assam"?
Ans:- Pathsala

61)Which place of Assam is famouse for bell-metal works?
Ans:- Sarthebari

62)Which place is known as the "Oil City of Assam"?
Ans:- Digboi

63)Who discovered oil in Assam?
Ans:- Edwin L Drake

64)Where is the Dargah of Ajan Pir situated?
Ans:- Sivasagar

65)In which place of Assam Panch-Pir Dargah situated?
Ans:- Dhubri

66) Umananda Temple is situated in which river?
Ans:- In the middle of River Brahmaputra

67)Where is Kamakhya Temple situated?
Ans:- Guwahati

68)On which hill is the Kamakhya Temple located?
Ans:- Nilachal Hill

69)Who built Ranghar in Assam?
Ans:- Ahom King Pramatta Singha

70)What is the name of first Assamese film?
Ans:- Joymoti

71)Who was the last king of Ahom Kingdom?
Ans:- Purandar Singha

72)Who built the Siva Dol of Sivasagar?
Ans:- Bar Raja Ambika

73)Who built the Talatal Ghar?
Ans:- Ahom King Rajesar Singha

74)Where is the Agnigarh Hill situated?
Ans:- Tezpur

75)Jatindranath Duwara is known as which name in the Assamese literacy society?
Ans:- Bonphulor Kobi

76)What was the name of the first Assamese to win a gold medal in the Asian Games?
Ans:-Bhogeswar Baruah

77)What is the name of only hill town in Assam?
Ans:-  Haflong

78)The Abhiruchi Sports Day is celebrated on?
Ans:- 3 September

79)What was the name of the first Assamese film directed by Dr Bhupen Hazarika?
Ans:- Era Bator Sur

80)Who was the music director of the film Chameli Memsaab?
Ans:- Dr Bhupen Hazarika

81)What is the name of the novel based on the life of Bishnu Prasad Rabha?
Ans:- Ferengadao

82)Who is the father of Assamese prose literature?
Ans:- Baikunthanatha Bhagavata Bhattacharya(also known as Bhattadeva)

83)Who was the author of the famous song "Bondoo Ki Sondere"?
Ans:- Ambikagiri Raichoudhury

84)Where is the Tea Research Center of North East located?
Ans:- Tocklai,Jorhat

85)Who is "Dhoni Kobi" in Assamese literature?
Ans:- Binandra Chandra Barua

86)Who is the founder of Ankia Nat in Assamese?
Ans:- Srimanta Sankardeva

87) What was the name of the first cinema hall in Guwahati?
Ans:- Kelvin

88)What was the name of the most favorite pupil of Srimanta Sankardeva?
Ans:- Sri Sri Madhavdev

89)Who is the pioneer of Assamese short story?
Ans:- Lakshminath Bezbarua

90)Who was the first ICS from Assam?
Ans:- Anundoram Borooah

91)Namghosa was written by whom?
Ans:- Sri Sri Madhabdev

92)Who is the author of 'Asomiya Sahityar Buranji'?
Ans:- Devendranath Bezbarua

93)What is the name of first moobile theatre of Assam?
Ans:- Kohinoor Theatre

94)Who is the first Assamese translator of the the Ramayana?
Ans:- Madhab Kandali

95)In which place of Assam the hot water spring is situated?
Ans:- Garampani Wildlife Sanctuary 

96)In which year did Satriya dance get national recognition?
Ans:- 2000

97)Who was the King of Kamrupa when Hiuen Chang came to Assam?
Ans:- Bhaskar Barman

98)In which year did Umananda Temple built?
Ans:- 1694 A.D.

99) The Assam Medical College was established in which year?
Ans:- 1947

100)In which year the National Games was held in Assam?
Ans:- 2007
 

 

22 Comments

  1. Thank you.. its very helpful for me ma'am 😍

    ReplyDelete
  2. Weldone...πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    ReplyDelete
  3. Much informative, thank you Mam , keep posting

    ReplyDelete
  4. Thank you so much baa joniπŸ₯°

    ReplyDelete
  5. Its very helpful for everyone. .keep posting dr❤

    ReplyDelete
  6. very good .its helpful for every one.

    ReplyDelete