Quiz on Indian Constitution and Polity

 
Quiz on Indian Constitution and Polity

1)Who is the father of the Indian Constitution?
Ans:- B. R. Ambedkar

2)Who proposed the preamble before Drafting Committee?
Ans:- Jawaharlal Nehru

3)The Preamble of the Indian Constitution is taken from the Constitution of?
Ans:- USA

4) From which country Indian Constitution borrowed the language of the preamble?
Ans:- France

5) Indian Constitution is regarded in which from?
Ans:- Federal in form,Unity in Spirit

6) Who said the 'Preamble' as "Political Horoscope of India"?
Ans:- K.M Munshi

7) Who said the "Preamble is the key of Constitution"?
Ans:- Thakurdas Bhargava

8)Procedure for the amendment of the Constitution is taken from?
Ans:- South Africa

9) The concept of Federal system in Indian Constitution is taken from which country?
Ans:- Canada

10)From which country Indian constitution borrowed Fundamental Rights?
Ans:- USA

11)Emergency provisions in Indian Constitution is taken from which country?
Ans:- Germany

12)From which country the method of election of President is taken?
Ans:- Ireland

13)Parliament form of government is taken from which country?
Ans:-  Britain

14) From  which country Indian constitution borrowed Fundamental Duties?
Ans:- USSR(Now Russia)

15) Indian Constitution borrowed 'The Rule of Law' from?
Ans:- British Constitution

16) Indian Constitution borrowed 'Directive Principle' from?
Ans:- Irish Constitution

17)Indian Constitution borrowed the concept of 'Concurrent List' from?
Ans:- Australian Constitution

18) Indian Constitution borrowed the 'suspension of Fundamental Rights' during Emergency from?
Ans:- Germany

19) Indian Constitution borrowed the 'Legislative Procedure' from?
Ans:- Britain

20) Indian Constitution borrowed 'Single Citizenship' from?
Ans:- Britain

21) Indian Constitution borrowed 'cabinet system' from?
Ans:- Britain

22)Indian Constitution borrowed the feature of 'election of rajya Sabha members' from?
Ans:-USA

23) Indian Constitution borrowed the 'functions of Presiden and Vice President from'?
Ans:- USA

24)Indian Constitution borrowed 'advisory jurisdiction' of the Supreme Court from which country?
Ans:- Canada

25)Indian Constitution borrowed the concept of 'Republic' from?
Ans:- France

26)The inspiration of 'Liberty Equality and Fraternity' which are contain in the 'Preamble' borrowed from?
Ans:- France

27) Nominclature of India according to preamble?
Ans:- Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic

28) How many Fundamental Rights are there in the Indian Constitution?
Ans:- Six

29) Which Article cannot be suspended during Emergency?
Ans:- Article 20 & 21

30)What is regarded as the "Heart of Indian Constitution"?
Ans:- Right to Equality

31)How many fundamental duties are there in the Indian Constitution?
 Ans:- 11.

32)Who is regarded as the "Guardian of Indian Constitution"?
Ans:- The Supreme Court

33)Who was the permanent President of the Indian Constitution Assembly? 
Ans:- Dr. Rajendra Prasad

34)"Right to Privacy" comes under which article?
Ans:- Article 21.

35)Right to property has been deleted by which amendment?
Ans:- 44th amendment

36)Which part of the Constitution deals with the 'Directive Principles of State Policy'?
Ans:- Part IV

37) Schedule V and VI of the Indian Constitution are related to?
Ans:- Protection of rights of Tribals

38) Constitutional name of our country?
Ans:- India, that is Bharat

39) Citizenship Provisions are enshrined in the Constitution in?
Ans:- Part II (Article 5 -11)

40) Right to Constitutional remedies come under?
Ans:- Fundamental Right

41)How many Constitutional  Amendment to the Constitution of India have been made so far?
Ans:- 122

42) Who was the Chairman of Drafting committee of the Indian Constitution?
Ans:- B.R. Ambedkar

43) Who was the constitutional advisor to the constituent assembly of India?
Ans:- B.N. Rao

44)Under which Article President of India can proclaim Financial Emergency?
Ans:- Article 360

45) Which article is related with 'Abolition of Untouchability ?
Ans:- Article 17

46) Constitution of India came into effect from which year?
Ans:- 26 January 1950

47)How many types of 'writs' are there in the  Indian Constitution?
Ans:- 5

48)Date of Constitution adoption?
Ans:- 26 November 1949

49)What duty have been prescribed by Indian Constitution for the citizens of India?
Ans:- To develop scientific temper

50)Which part of the Constitution incorporates special provisions to the state of Jammu& Kashmir?
Ans:- Part XXI

51)Which Right has removed from fundamental rights and converted to a simple  legal Right?
Ans:- Right to Property

52) Which article deals with the Right to equality before law?
Ans:- Article 14

53)Which amendment deals with the elementary education as a fundamental Right?
Ans:- 86th Amendment act

54) Anti defection law is given in which schedule of Indian Constitution?
Ans:-10th Schedule

55)Indian Constitution can be amended according to the procedure laid down in which article?
Ans:- Article 368

56)The provision for contingency fund of India as well as for each states has been made under which Article?
Ans:- Article 267

57) Which Article of Indian Constitution has the provision for national emergency?
Ans:- Article 352

58)Protection of the interests of the minorities is envisaged in which Article?
Ans:- Article 29

59) Under which Article, President of India can proclaim constitutional emergency?
Ans:- Article 356

60) Who recommended Fundamental Duties on 42nd amendment?
Ans:- Swaran Singh Committee

61)Which Article of Indian Constitution prescribes Hindi in Devanagri script as the official language of the Union?
Ans:- Article 343

62) Which amendment act deals with the disqualification of MP and MLA?
Ans:- Article 44

63) The Constitution of India was framed by?
Ans:- Constituent Assembly

64) The original Constitution of India was published at?
Ans:- Dehradun

65)Who has the power to form new States or to change the borders of the States?
Ans:- Parliament

66) When were the fundamental duties inserted in Indian Constitution?
Ans:- 1976

67)Which Article of the Indian Constitution provides for the institution of Panchayat Raj?
Ans:- Article 48

68) Who is the Constitutional head of the Indian Government?
Ans:- President

69) Sovereignty under Constitution belongs to?
Ans:- The People

70) Who said India is a Quasi Federal state?
Ans:- K.C. Wheare

71) Which act introduced Separate Electorate (communal representation) for Muslims?
Ans:- Act of 1909

72) Who wrote Constitution?
Ans:- James Madison

73)Where we can find the idea of Indian Democracy?
Ans:- The Preamble

74)Which is not a condition for become a citizen of India?
Ans:- Acquiring Property

75) Which schedule is concerned with 'Partition of powers between centre and state'?
Ans:- Schedule VII

76) Which type of democracy do we follow in India?
Ans:- Representative

77) Who was the first Viceroy of India?
Ans:- Lord Kaning

78) Who was the last Viceroy of India?
Ans:-Lord Mountbatten

79) Which is the largest committee of Parliament of India?
Ans:- Estimates Committee

80) Indian citizenship is granted by whom?
Ans:- The Ministry of home affairs

81) Who is the first citizen of India?
Ans:- The President of India

82) Who is the executive head of state of India?
Ans:- The President of India

83) Appointments for all Indian Services are made by whom?
Ans:- The President of India

84) Who has the power to declare 'Emergency'?
Ans:- The President

85)Who is the first law officer of the country?
Ans:- Attorney General

86) What is the term of Vice President?
Ans:- 5 years

87) What is the minimum age is required to become the Vice President of India?
Ans:- 35 years

88) Who is the Supreme Commander of Indian defence forces?
Ans:- The President

89)Who administers the oath to the President of India?
Ans:- Chief Justice of India

90) When 'President rule' is imposed on a state it means that the state is ruled by?
Ans:- Governor of the state

91) Who appoints the Governor of a state in India?
Ans:- The President of India

92) What is the term of Governor?
Ans:- 5 years

93)Who acts as the President of India when the offices of the President and Vice President fall vacant?
Ans:- Chief Justice of India

94) What is the term of President of India?
Ans:- 5 years

95) Who was the first President of India?
Ans:- Rajendra Prasad

96) Who was the second President of our India?
Ans:- Sarvepalli Radhakrishnan

97) Who was the first woman president of India?
And:- Pratibha Devisingh Patil

98)What are the constituent of Indian Parliament?
Ans:- (i)The president
          (ii)The Council of States(Rajya Sabha)
          (iii)The house of the People (Lok Sabha)

99) What are the two houses of Indian Parliament?
Ans:-(i)The Council of States(Rajya Sabha)
         (ii)The house of the people (Lok Sabha)

100)Who is the chairman of the Council of States(Rajya Sabha)?
Ans:- Vice President of India

101)Who was the first Speaker of Lok Sabha?
Ans:- Ganesh Vasudev Mavalankar

102)Who was the first woman Speaker of Lok Sabha?
Ans:- Meera Kumar

103)The Speaker of the Lok Sabha can be removed from his office by whom?
Ans:- A resolutin passed by Lok Sabha

104)How many members of Rajya Sabha(upper house) can be nominated by President?
Ans:- 12 members

105)The Speaker of Lok Sabha addresses his letter of resignation to whom?
Ans:- Deputy Speaker of Lok Sabha

Post a Comment

14 Comments