Uttar Pradesh GK

 

Uttar Pradesh GK

1. What is the capital of Uttar Pradesh ?
Ans:- Lucknow

2. What are the boundaries of Uttar Pradesh ?
Ans:- The state is bordered by Rajasthan to the West, Haryana, Himachal Pradesh and Delhi to the North-West, Uttarakhand and an International border with Nepal to the North, Bihar to the east, Madhya Pradesh to the South, and Jharkhand and Chhattisgarh to the South-East.

3. How many districts are there in Uttar Pradesh ?
Ans:- 75

4. Which is the largest district in Uttar Pradesh ?
Ans:- Lakhimpur Khetri

5. Which is the smallest district in Uttar Pradesh ?
Ans:- Bhadohi

6. Which city is the heart of Uttar Pradesh ?
Ans:- Lucknow

7. Who was the first Chief Minister of Uttar Pradesh ?
Ans:- Govind Ballabh Pant

8. Who was the first Governor of Uttar Pradesh ?
Ans:- Sarojini Naidu

9. Who was the first woman Governor of Uttar Pradesh ?
Ans:- Sarojini Naidu

10. Who was the first woman Chief Minister of Uttar Pradesh ?
Ans:- Sucheta Kripalani

11. When was the Legislative Assembly  formed in Uttar Pradesh ?
Ans:- 1937

12. Uttar Pradesh formerly known as which name ?
Ans:- United Provinces

13. In which year the United Provinces renamed as Uttar Pradesh ?
Ans:- 1950

14. What is the number of Lok Sabha constituency in UP ?
Ans:- 80

15. What is the number of Rajya Sabha constituency in UP ?
Ans:- 31

16. 'Uttar Pradesh Day' is celebrated on which date ?
Ans:- 24 January

17. What is the state animal of Uttar Pradesh ?
Ans:- Barasingha

18. What is the state bird of Uttar Pradesh ?
Ans:- Sarus Crane

19. What is the state flower of Uttar Pradesh ?
Ans:- Palash

20. What is the state tree of Uttar Pradesh ?
Ans:- Ashoka

21. When was the Cinema corporation established in Uttar Pradesh ?
Ans:- 1975

22. Which is the largest districts of Uttar Pradesh in terms of population ?
Ans:- Agra

23. The Aligarh Muslim University was established in which year ?
Ans:- 1875

24. The Allahabad University was established in which year ?

Ans:- 1887

25. The Banars Hindu University was established in which year ?
Ans:- 1916

26. Who was the first Vice Chancellor of Banaras Hindu University ?
Ans:- Sir Sunder Lal

27. In which year the Allahabad High Court was established ?
Ans:- 1869

28. Who was the first Indian Chief Justice of the Allahabad High Court ?

Ans:- Shah Muhammad Sulaiman

29. Who was the first Lok-Ayukt of Uttar Pradesh ?
Ans:- Vishambar Dayal

30. In which place of Uttar Pradesh the Urdu Training Research Centre is situated ?
Ans:- Lucknow

31. What is the name of the highest Dam in Uttar Pradesh ?
Ans:- Ram-Ganga

32. In which year the capital of Uttar Pradesh shifted from Allahabad to Lucknow ?
Ans:- 1920

33. Which Mughal Emperor introduced the concept of square Persian styled gardens in Agra ?
Ans:- Babur

34. In which year the Forest Corporation established in Uttar Pradesh ?
Ans:- 1974

35. Which is the smallest Wildlife Sanctuary of Uttar Pradesh ?
Ans:- Mahavir Swai Wildlife Sanctuary, Lalitpur

36. Who established the Bhatkhande Music Institute in Lucknow ?
Ans:- Vishnu Narayan Bhatkhande

37. Who was the founder of the Banaras Hindu University ?
Ans:- Pandit Madan Mohan Maviya

38. Which district has the highest forest cover in  Uttar Pradesh ?
Ans:- Sonbhadra

39. In which place of  Uttar Pradesh the Buddha Vihar Peace and Memorial Park is situated ?
Ans:- Lucknow

40. Indian Grassland and Fodder Research Institue is situated at which place ?
Ans:- Uttar Praesh

41. What is the state dance of Uttar Pradesh ?
Ans:- Kathak

42. What is the official language of Uttar Pradesh ?
Ans:- Hindi

43. In which place of Uttar Pradesh the Central nstitute of Subtropical Horticulture is situated ?
Ans:- Lucknow

44. Uranium is available in which place of  Uttar Pradesh ?
Ans:- Lalitpur

45. Where is the Jagadguru Rambhadracharya Handicapped University is situated ?
Ans:- Chitrakoot

46. The Fatehpur Sikri was built by which Mugal Emperor ?
Ans:- Akbar

47. Which place in Uttar Pradesh is famous for producing Bangles ?
Ans:- Firozabad

48. Where is the National Sugar Research Institue situated ?
Ans:- Kanpur

49. What is the additional official language of  Uttar Pradesh ?
Ans:- Urdu

50. Taj Mahal is situated in which place ?
Ans:- Agra

51. Fatehpur Sikri is situated in which place ?
Ans:- Agra

55. Taj Mahal was built in which centuary ?
Ans:- 17th centuary

56. What is the rank of Uttar Pradesh in production of Potato ?
Ans:- 1st

57. Which state is the largest producer of Mango in India ?
Ans:-  Uttar Pradesh

58. Which state is the largest producer of Wheat in India ?
Ans:-  Uttar Pradesh

59. Which state is the largest producer of Sugercane in India ?
Ans:-  Uttar Pradesh

60. Lakh Bahosi Sanctuary is located in which place of  Uttar Pradesh ?

Ans:- Kannauj

61. Pilibhit Tiger Reserve is located in which place of  Uttar Pradesh ?
Ans:- Pilihbhit,Shahjahanpur

62. Narora Atomic Power Station is located in which district ?
Ans:- Bulandshahar

63. Lal Bahadur Shastri Airport is located in which place of  Uttar Pradesh ?
Ans:- Varanasi

64. Green Park Stadium is located in which place of  Uttar Pradesh ?
Ans:- Kanpur

65. Agra Fort was built by whom ?
Ans:- Shah Jahan

66. Manikarnika Ghat is located in which place of Uttar Pradesh ?
Ans:- Varanasi

67. Sarnath Temple is located in which place of Uttar Pradesh ?
Ans:- Varanasi

68. Tulsi Manas Temple is located in which place of Uttar Pradesh ?
Ans:- Varanashi

69. Hanumn Setu Temple is located in which place of Uttar Pradesh ?
Ans:- Lucknow

70. In which place of Uttar Pradesh the Banke Bihari Temple is located ?
Ans:- Vrindavan

71. Where is Triveni Sangam located ?
Ans:- Allahabad

72. Ram Janambhoomi located in which place of Uttar Pradesh ?
Ans:- Ayodhya

73. Where is Krishna JanamBhumi located ?
Ans:- Mathura

74. Bara Imambara is located in which place of Uttar Pradesh ?
Ans:- Lucknow

75. Jama Mosque is located which place of Uttar Pradesh ?
Ans:- Jaunpur

76. The Jama Masjid in Agra is popularly known as ?
Ans:- "Friday Mosque" 

77. Which three rivers meet at Allahabad ?
Ans:- Ganga , Yamuna and Saraswati

78. "City of Taj" is known as which place of Uttar Pradesh ?
Ans:- Agra

79. "Sangam City" is known as which place of Uttar Pradesh ?
Ans:- Allahabad

80. Which place of Uttar Pradesh is also known as the "Adobe of God"?
Ans:- Allahabad

81. Which place is known as the oldest city of India ?
Ans:- Varanasi

82. Which place of Uttar Pradesh is known as the "City of Nawabs" ?
Ans:- Lucknow

83. Which place of Uttar Pradesh is known as the "Constantinople of East" ?
Ans:- Lucknow

84. Which place of Uttar Pradesh is known as the "Spiritual Capital of India" ?
Ans:- Varanasi

85. Which place of Uttar Pradesh is known as the "Manchester of the East" ?
Ans:- Kanpur

86. Which place of Uttar Pradesh is known as the "Perfum Capital of India" ?
Ans:- Kannauj

87. Which place of Uttar Pradesh called "Siraj of India" ?
Ans:- Lucknow

88. Which place of Uttar Pradesh is known as the "Leather City of the World" ?
Ans:- Kanpur

89. Which place of Uttar Pradesh is also known as the "Grasse of the East" ?
Ans:- Kannauj

90. Who was the last ruler of Kannauj ?
Ans:- Vajrayudh

91. "Mathura ka Peda" got GI tag in which year ?
Ans:- 2015

92. Kannauj Perfume got GI tag in which year ?
Ans:- 2014

93. Gautam Buddha attained Mahaparinirvana at ?
Ans:- Kushinagar

94. Which Ashokan Pillar has been adopted as the National Emblem of India ?
Ans:- The Lion Piller of Sarnath

95. Banarasi saree and brocade got GI tag in which year ?
Ans:- 2009

96. Who is the author of Akbarnama ?
Ans:- Abul Fazal

97.In which year the Ram Katha & Art Gallery Museum established in Uttar Pradesh ?
Ans:- 1988

98. In which place of Uttar Pradesh the Ram Katha & Museum is located ?

Ans:- Ayodhya


99. In which place of Uttar Pradesh the Judicial Training & Research Institue is located ?
Ans:- Lucknow

100. In which palce of Uttar Pradesh Shri Radha Rani Temple is located ?
Ans:- Barsana

Post a Comment

8 Comments