West Bengal GK

 

West Bengal GK

1) What is the name of capital of West Bengal ?

Ans:- Kolkata 

2) What is the area of West Bengal ? 

Ans:- 88,752 km²

3) How many districts are there in West Bengal ?

Ans:- 23

4) What are the neighbouring States of West Bengal ?

Ans:-The neighbouring states are Jharkhand , Odisha , Bihar , Sikkim and Assam. 

5) What are the neighbouring Countries of West Bengal ?

Ans:- The neighbouring countries are Bhutan , Nepal , and Bangladesh 

6) What is the main river of West Bengal ?

Ans:- Bhagirathi

7) Which river is known as Sorrow of West Bengal ?

Ans:- Damodar River

8) What is the Official  Language of West Bengal ?

Ans:- Bengali 

9) What is the famous festival of West Bengal ?

Ans:- Durga Puja

10) What is the harvest festival of West Bengal ?

Ans:- Nobanno

11) What is the name of State aniaml of West Bengal ?

Ans:- Fishing Cat

12) What is the name of State bird of West Bengal ?

Ans:- White - throated kingfisher

13) What is the name of State flower of West Bengal ?

Ans:- Night - flowering jasmine

14) What is the name of State tree of West Bengal ?

Ans:-  Chatim tree

15) What is the famous dance form of West Bengal ?

Ans:- Chhau Dance

16)What is the classical dance of West Bengal ?

Ans:- Gaudiya Nritya

17) How many National Parks are there in West Bengal ?

Ans:- 6

18) How many Wildlife Sanctuaries are there in West Bengal ?

Ans:- 15

19) How many world heritage site in West Bengal ?

Ans:- 2 (Sundarban National Park and Darjeeling Himalayan)

20) Kolkata is situated on the bank of river? ?

Ans:- Hooghly

21) Who was the first Chief Minister of West Bengal ?

Ans:- Prafulla Chandra Ghosh

22) In which year the capital of India is shifted from Kolkata to Delhi ?

Ans:- 1911

23) From which year the Kolkata Metro Service was started ?

Ans:- 1984

24) The University of Calcutta was established in which year ?

Ans:- 1857

25) Who was the first person from West Bengal to win Bharat Ratna Award ?

Ans:- Bidhan Chandra Roy

26) Darjeeling Himalayan Railway is recognised as World Heritage Site by UNESCO in which year ?

Ans:- 1999

27) The Bengal Presidency was established in which year ?

Ans:- 1765

28) Total number of Lok Sabha seats in West Bengal ?

Ans:- 42

29) Total number of Rajya Sabha seats in West Bengal ?

Ans:- 16

30) How many Dams are there in West Bengal ?

Ans:- 33

31) West Bengal become a state in which year ?

Ans:- 26 January 1950 

32) Who was the first Governor of West Bengal ?

Ans:- Chakravarti Rajagopalachari

33) The Victoria Memorial building situated in which place?

Ans:- Kolkata

34) Which water body is to the South of West Bengal ?

Ans:- Bay of Bengal

35) In India, West Bengal is the largest producer of ?

Ans:- Rice

36) What is the population of the State West Bengal ?

Ans:- 91,347,736 (As per 2011 census)

37) What is the State Anthem of West Bengal ?

Ans:- Rabindra Sangeet

38) The Ballavpur Wildlife Sanctuary is situated at ?

Ans:- West Bengal

39) Which state is to the north of West ?

Ans:- Sikkim

40)In which place of West Bengal Netaji Subhash Chandra Bose International Airport located ?

Ans:- Kolkata

41) Victoria Memorial was built in which year ?

Ans:- Between 1906 - 1921

42) Who built Victoria Memorial ?

Ans:- William Emerson

43) The Victoria Memorial made of ?

Ans:- Makrana marbles

44) How many seats are there in West Bengal Legislative Assambly ?

Ans:- 295

45) In which place of West Bengal the Terracota temple located ?

Ans:- Bishnupur

46) What is the largest city of West Bengal ?

Ans:- Kolkata

47) Which district has the largest population in West Bengal ?

Ans:- North Twenty Four Parganas

48) How many Tiger Reserve are there in West Bengal ?

Ans:- 2

49) "The Bible of Bengali Patriotism" is also known as ?

Ans:- Anandamath

50) Who is the first Bengali writer to receive the Jnanpith Award ?

Ans:- Tarasankar Bandyopadhyay

51) The Visva Bharati University was established in which year ?

Ans:- 1921

52) In which year the Buxa Wildlife Sanctuary was declared as tiger reserve ?

Ans:- 1983

53) The Calcutta Madrasa was established in which year ?

Ans:- 1780

54) What is the name of first Bengali newspaper ?

Ans:- Samachar Darpan

55) Which city is known as the "Cultural Capital of India" ?

Ans:- Kolkata

56) What is the longest  bridge in West Bengal ?

Ans:- Howrah Bridge

57) What is the longest flyover in West Bengal ?

Ans:- Sampriti Flyover

58) Jaldapara National Park Located at ?

Ans:- West Bengal

59) By which name Darjeeling also known as ?

Ans:- The "Queen of Hills"

60) Bakranath Temple is located at which State ?

Ans:- West Bengal

61) Which Indian Railway train has been nicknamed as Toy Train ?

Ans:- Darjeeling - Himalayan Railway

62) What was the first Indian product to get the Geographical Indication (GI) tag ?

Ans:- Darjeeling Tea

63) In which year Darjeeling Tea received the Geographical Indication (GI) tag ?

Ans:- 2004

64) In which year the Calcutta high Court was established ?

Ans:- 1862

65) The Battle of Plassey was fought in which year ?

Ans:- 1757

66) In which year was Calcutta renamed as Kolkata ?

Ans:- 2001

67) The Headquarter of RBI shifted from Kolkata to Mumbai in which year ?

Ans:- 1937

68) Which state is the leading producer of Jute in India ?

Ans:- West Bengal

69) Buxa Tiger Reserve is located in which State ?

Ans:- West Bengal

70) What is the nickname of the city Asansol ?

Ans:- "Land of Black diamonds"

71) The headquaeter of Allahabad Bank is in which city ?

Ans:- Kolkata

72) Which place of West Bengal is known as the "Mango City" ?

Ans:- Malda

73) The headquarter of United Bank of India is in which city ?

Ans:- Kolkata

74) The headquarter of UCO bank is in which city ?

Ans:- Kolkata

75) Which city is known as the "City of Joy" ?

Ans:- Kolkata

76) Which place of West Bengal is known as the "City of Palaces" ?

Ans:- Kolkata

77) Which city is known as the "Gateway of Eastern India" ?

Ans:- Kolkata

78) 'Eden Garden Stadium' is located in which city ?

Ans:- Kolkata

79) 'Kanchenjunga Stadium' is located in which place of West Bengal ?

Ans:- Siliguri

80) Sagardighi Thermal Power Station is in which state of India ?

Ans:- West Bengal 

81) In which place of West Bengal the 'Kalighat KaliTemple ' is located ?

Ans:- Kolkata

82) In which place of West Bengal the 'Gate of Old Fort' is located ?

Ans:- Bishnupur

83) In which year , the Nobel Prize in Literature was given to Rabindranath Tagore ?

Ans:- 1913

84) The construction of Vidyasagar Setu was completed in which year ?

Ans:- 1992

85) Who was the first Chancellor of Calcutta University ?

Ans:- Lord Canning

86) Who had written the novel "Durgeshnandini" ?

Ans:- Bankim Chandra Chattopadhyay 

87) Young Bengal movement was started by whom ?

Ans:- Henry Louis Vivian Derozio

88) What is the first poem of Rabindranath Tagore ?

Ans:- Abhilash 

89) How many poems are there in Gitanjali ?

Ans:- 103

90) Who is the writer of Gitanjalii ?

Ans:- Rabindranath Tagore

91) Rabindranath Tagore won the Nobel Prize foe which book ?

Ans:- Gitanjali

92) Who is the father of Bengali Prose ?

Ans:- Iswar Chandra Vidyasgar

93) Who is the father of Bengali Literature ?

Ans:- Bankim Chandra Chattopadhyay

94) Gita Govinda was written by ?

Ans:- Jayadeva

95) Who translated Ramayana into Bengali ?

Ans:- Krittibas

96) The Taraknath Temple is situated in which place of West Bengal ?

Ans:- Tarakeswar

97) Teesta river forms a border between ?

Ans:- West Bengal and Sikkim

98) In which place of West Bengal the Hazarduari Palace is located ?

Ans:- Murshidabad

99) Who was the first Chief Justice of Calcutta High Court ?

Ans:- Sir Barnes Peacock

100) Who is known as the pioneer of the blank verse in Bengali literature ?

Ans:- Michael Madhusudan Dutt

Post a Comment

18 Comments