GK on Assam History




 1. When did the Ahoms came to Assam ?

Ans:- 1228 


2. Who was the first Ahom King of Assam ?

Ans:- Chaolung Sukapha


3. Who was the last King of Ahom ?

Ans:- Purandar Singha 


4. What was the first capital of Ahom ?

Ans:- Charaideo


5. Who was the father of Lachit Borphukan ?

Ans:- Momai Tamuli Borbarua


6. Who was the first Ahom king to accept the Hinduism ?

Ans:- Suhungmung


7. The Moamaria Rebellion started during the reign of ?

Ans:- Ahom King Laksmi Singha


8. Who created the Borphukan post in Ahom Kingdom ?

Ans:- Pratap Singha


9. Who was the first Borphukan of Ahom Kingdom ?

Ans:- Langi Panisiya Borphukan


10. Who built the Namdang Stone Bridge ?

Ans:- Swargadeo Rudra Singha


11. The 'Namdand Stone Bridge' was built in which year ?

Ans:- 1703


12. Who built the 'Dhodar Ali' ?

Ans:- Ahom King Gadadhar Singha


13. Who created the Borpatra Gohain post in Ahom Kingdom ?

Ans:- Suhungmung


14. Who built Shiva Dol of Sivasagar ?

Ans:- Bar Raja Ambika


15. Who built the Rang Ghar ?

Ans:- Swargadeo Pramatta Singha 


16. Who built the Talatal Ghar ?

Ans:- Swargadeo Rajeswar Singha


17. Who built the Kareng Ghar ?

Ans:- Swargadeo Rajeswar Singha


18. What is the name of the husband of Mula Gabhoru ?

Ans:- Phrasengmung Borgohain


19. Mula Gabhoru died fighting against ?

Ans:- Turbak


20. Who was the first king of the Koch dynasty ?

Ans:- Biswa Singha


21. Who was the first king of Pala dynasty ?

Ans:- Brahmapala


22. Hayagriva Madhava Temple was built during the reign of ?

Ans:- King Raghudeva Narayan


23. Who built Sivasagar Tank ?

Ans:- Bar Raja Ambika 


24. Who built Joysagar Tank ?

Ans:- Swargadeo Rudra Singha


25. Who built Joy Dol ?

Ans:- Swargadeo Rudra Singhsa


26. Who built Vishnu Dol ?

Ans:- Bar Raja Ambika


27. Who built Devi Dol ?

Ans:- Bar Raja Ambika


28. The 'Gohain Kamal' was constructed during the reign of ?

Ans:- Naranarayan 


29. Who was the greatest King of the Koch Kingdom ?

Ans:- Naranarayan 


30. Who was the greatest King of the Ahom Kingdom ?

Ans:- Swargadeo Rudra Singha


31. By which name the Koch coins were known ?

Ans:- Narayani


32. The first battle fought by the Ahoms against the Mughals in which place ?

Ans:- Bharali


33. Joy Dol is situated on the bank of ?

Ans:- Joysagar Tank


34. Shiva Dol is situated on the bank of ?

Ans:- Sivasagar Tank


35. Who created the post of 'Borbarua' in Ahom Kingdom ?   

Ans:- Pratap Singha 


36. Who was the first Borbarua of Ahom Kingdom ?

Ans:- Momai Tamuli


37. Badan Borphukan  was the governor of ?

Ans:- Kamrup


38. Who assassinated Badan Borphukan ?

Ans:- Rup Singh Subedar


39. Who invited Burmese to Assam ?

Ans:- Badan Borphukan   


40. What is the name of the burial place of Ahom Kings in Assam ?

Ans:- Charaideo


41. Who shifted the Ahom Capital to Rangpur from Gargaon ?

Ans:- Rudra Singha 


42. The treaty of Ghilajhari Ghat was  signed with ?

Ans:- Mir Jumla


43. Who is the founder of Varman Dynasty ?

Ans:- Pushyavarman


44. Who is the founder of Chutia Kingdom ?

Ans:- Birpal


45. Who built  the Umananda Temple ?  

Ans:- Gadadhar Singha


46. Which Ahom king conducted first population census ?

Ans:- Suhungmung


47. Ahom - Mughal conflict ended with ?

Ans:- The Battle of Itakhuli      


48. The Battle of Itakhuli was fought during the reign of ?

Ans:- Gadadhar Singha


49. Who rebuilt the Kamakhya Temple ?

Ans:- Koch King Naranarayan


50. Hiuen Tsang visited Assam during the reign of ?

Ans:-King  Bhaskar Barman


51. When did Hiuen Tsang visited Assam ?

Ans:- 643 A.D.


52. The Battle of Itakhuli was fought in which year ?

Ans:- 1682


53. The Battle of Saraighat was fought between ?

Ans:- The Ahoms and the Mughals  


54. The Battle of Saraighat fought in which year ?

Ans:- 1671


55. Who was the first Assamese to fight against the British ?

Ans:- Gomdhar Konwar


56. Srimanta Sankardeva was born in which year ?

Ans:- 1449


57. The Ahoms first used the 'Saka era' during the reign of ?

Ans:- Suhungmung


58. What was the name of the grandmother of Srimanta Sankardeva ?

Ans:- Khersuti


59. Swargadeo Rudra Singha built Joysagar Tank in the memory of ?

Ans:- His mother Joymoti


60. Swargadeo Rudra Singha built Joy Dol in the memory of ?

Ans:- His mother Joymoti


61. Swargadeo Rudra Singha accepted which Satradhikar as his religious preceptor ?

Ans:- Krishna Ram Bhattacharya


62. What was the Ahom name of Swargadeo Rudra Singha ?

Ans:- Sukhrungphaa


63. Which Ahom King was known as "Bhaga Raja" ?

Ans:- Suramphaa


64. Which Ahom King was Known as "Bhagania Raja" ?

Ans:- Jayadhwaj Singha (Sutamla) 


65. In which year King Naranarayan died ?

Ans:- 1587


66. The treaty of Ghilajhari Ghat signed in which year ?

Ans:- 1663


67. Which Ahom King was popularly known as "Bamuni Konwar" ?

Ans:- Sudangphaa


68. In the Battle of Saraighat who was the commander of the Ahom army ?

Ans:- Lachit Borphukan


69. In the Battle of Saraighat  who was the commander of the Mughal Army ?

Ans:- Ram Singha


70. How many times the Ahoms defeated the Mughals ?

Ans:- 17 times


71. Who was the last queen of Chutia King ?

Ans:- Sati Sadhani


72. Which Ahom queen is known as "Bar Raja" ?

Ans:- Phuleswari Devi or Pramateswari Devi (The queen of the Ahom king Siva Singha)      


73. Who stated to write the history of Assam ?

Ans:- The Ahoms


74. Which Chutia King built Sadiya ?

Ans:- Ratnadhiraj


75. Dimapur was the capital of which Kingdom ?

Ans:- Kachari


76. Who wrote the 'Tungkhungia Buranji' ?

Ans:- Surya Kumar Bhuyan   


77. During the reign of which ahom king the Chutia kingdom was annexed by the Ahoms ?

Ans:- Suhungmung


78. Famous Kamrupi poet Hema Saraswati was a court poet of which Kamatapur's King ?

Ans:- Durlabh Narayan


79. 'Hasti Vidyarnava' was composed by ?

Ans:- Sukumar Barkaith   


80. 'Hasti Vidyarnava' was composed by Sukumar Barkaith during the reign of ?

Ans:- Siva Singha 


81. Who was known as" Dihingia Raja" ?

Ans:- Suhungmung


82.The treaty of Yandaboo was signed in the year ?

Ans:- 1826


83. Mahatma Gandhi visited Assam in which year ?

Ans:- 1921


84. What is the real name of Ajan Fakir ?

Ans:- Shah Milan


85. Who were the prominent leaders of 'Dandua Droh' ?

Ans:- Hara Dutta and Bira Dutta 


86. The temple of Navagraha was built in Assam during the reign of ?

Ans:- Rajeswar Singha  


87. Sonitpur was the capital of ?

Ans:- King Bana 


88. Who was the first king of Pragjyotishpur ?

Ans:- Mahiranga Danava


89. What was the common language used in Kamrupa inscriptions ?

Ans:- Sanskrit


90. Koch Behar was the capital of ?

Ans:- Koch Kingdom


91. who was the leader of the 1857 revolt in Assam ?

Ans:- Maniram Dewan


92. Which Ahom king introduced first the Posa system ?

Ans:- Pratap Singha


93. The Ahom dynasty ruled the Ahom Kingdom for how many years ?

Ans:- 600 years


94. Who wrote the 'Prahlada Charitra' ?

Ans:- Hema Saraswati


95. Mahapurush Srimanta Sankardeva was able to establish "Ek Saran Naam Dharma" during the reign of ?

Ans:- Naranarayan


96. When did Mughal first attacked Ahom Kingdom ?

Ans:- 1615


97. The treaty of Majuli was signed between the Koch King Naranarayan and the Ahom King Sukamphaa in which year ?


Ans:- 1563


98. Who was the last  Chutia King /

Ans:- Nityapal


99. What was the name of the father of Srimanta Sankardeva ?

Ans:- Kusumvar Bhuyan     


100. What was the name of the mother of Srimanta Sankardeva ?

Ans:- Saryasandhya Devi         

Post a Comment

10 Comments